Flå skole og barnehage

Flå skole og barnehage

Postadresse: , 7234 Ler

Besøksadresse: Ler, 7234

Telefon: 72 85 87 20

Kontaktperson: Gunhild Høvik, gunhild.hovik@melhus.kommune.no

Antall produksjoner: 5

  • Alle

1 1/2 (Oddmann Productions)

Scenekunst, Trinn: 1-7
Dukkemannen Antero starter på nytt i et tomrom. Der kan han være akkurat den han er, og det blir ikke noe bråk. Men han trenger noen å danse med! Et par sjongleringsballer kanskje? Eller en kjæreste?
1 ½ er en underfundig forestilling om ensomhet. Vi møter dukkemannen Antero som ønsker å starte på nytt. Han vil skape seg en tilværelse der han har full oversikt og kontroll - hvor ingen bryr seg eller lager bråk. Men Antero utfordres av en snikende ensomhet. En annen stemme dukker opp. Snakker han med seg selv? Holder han på å bli sprø? Eller finnes det virkelig noen der som vil møte ham? 
Forestillingens styrke er originaliteten, illusjonen og budskapet. Dukken er en akrobatisk tilstand, hvor gjennomføringen av figuren, illusjonen og dukkeføringen er et sirkusnummer i seg selv. Frida Odden Brinkmann er sjonglør og sirkusartist, og med 1 ½ forener hun figurteater og nysirkus i en forunderlig soloforestilling for både store og små.


Dampmaskina

Kulturarv, Trinn: 5-7
Elevene får gjennom denne workshopen innblikk i hvilken teknologisk revolusjon dampmaskina innebar – en teknologisk revolusjon som ledet til en industriell og sosial revolusjon.Produksjonen henter inspirasjon fra programmet «Fysikk på roterommet». Vi ser på hvilken kraft damp representerer, og hvordan denne blir utnyttet i dampmaskina. Elevene får prøve en dampmaskinmodell. De varmer opp vannet ved å sette fyr på en tennbrikett og ser så hvordan kraft overføres via reimer og akslinger, som i dampsagbrukene.

Den lille helten & Den lille helten og kattekidnapperen DIGITAL PRODUKSJON

Litteratur, Trinn: 1-4
Skal jeg lese for dere? Digital lesestund for 1.-4. trinn - for DKS i koronatid - med forfatter og illustratør Nina E. Grøntvedt.

Bli kjent med lillesøster Karin, som ikke får være med, men som spør likevel. For sikkerhets skyld. Nina har muligens litt dårlig samvittighet for at hun ikke alltid var verdens greieste storesøster. Hun har skrevet og tegnet to bøker om Karin, den tøffe, standhaftige og modige lillesøstera si. I Den lille helten blir ungene jaget av illsinte okser og i Den lille helten og kattekidnapperen må de redde katten sin, som blir kidnappet! Skumle saker, med andre ord.  

Og får Karin bli med å leke til slutt?  

To lesestunder på henholdsvis ca 8 og 19 minutter er filmatisert. 
Sammen med regissør Elisabeth Matheson og filmfotograf Øystein Moe i Helmet Films & Visual Effects har Nina E. Grøntvedt lagd to filmer hvor hun formidler to av bildebøkene sine, bøker som passer for 1.-4. trinn. Bøkene heter Den lille helten og Den lille helten og kattekidnapperen og handler om lillesøstera hennes, Karin. Filmene har innslag av animasjon laget av Ida Rotli. Det er komponert musikk til filmene av Marthe Belsvik Stavrum. Filmene er finansiert av Trøndelag fylkeskommune og SpareBank 1 SMN.
Link til nedlastbar Vimeo-link og passord sendes til den enkelte skole. VIKTIG: Det forutsettes at skolene ikke viser filmene til andre enn de som får tilbudet, dvs. skolens 1.-4. trinn skoleåret 2020-21. To uker etter at filmene er lastet ned skal alle nedlastinger slettes og det skal sendes en skriftlig bekreftelse per e-post til Nina E. Grøntvedt om at dette er gjort. Dette har med rettigheter og rettighetshavere å gjøre, både i forbindelse med selve filmene og musikken i dem.

På eventyr med kaptein Skrekk

Litteratur, Trinn: 1-4
Dette forfatterbesøket gir elevene innblikk i veien fra et eventyrunivers til bokserie. 
Om sjørøvere, helter og antihelter
I foredraget snakker forfatter Ole André Sivertsen først om det å være sjørøver - barn har svært mange meninger om hvordan sjørøverlivet artet seg. Hvordan var livet for de ekte sjørøverne på 1600-tallet sammenlignet med det som presenteres i f.eks Sabeltann og andre «kjente» sjørøvere fra bok og film? Og hva er egentlig forskjellen på Sabeltann og Pirates of the Caribbean (samme univers men ulike målgrupper)? Hovedpersonen i bokserien, kaptein Skrekk, er en antihelt. Han er alltid redd og besvimer når han ser blod. Det å være redd var kanskje mer utbredt blant sjørøvere enn det man ser på film? Likevel, selv om det kanskje var vanlig å være redd, er det ganske «upraktisk» å være en sjørøver som besvimer når han ser blod. Det gjøres et poeng av at de fleste helter/superhelter i litteraturen har en svakhet eller en feil som de må kjempe mot. Elevene får også høre om hvordan konseptet endret seg etter at Sivertsen fikk kontrakt med forlaget Kagge. De ville at historien ikke bare skulle handle om en sjørøver, men at den skulle fortelles gjennom et barns øyne. Han ser på andre bøker som har gjort samme grep og drodler hvorfor det er sånn.Skal hovedpersonen være gutt eller jente?
Det finnes også en versjon av første bok hvor fortelleren av historien ikke er uttalt gutt eller jente, men en "hen" med navn «Krølle». Før boka ble utgitt fikk 30 familier prøvelese boka og det viste seg at ingen vurderte at "Krølle" var ei jente. Hvorfor er det sånn? Er det bare gutter som er oppfinnsomme og modige? Denne oppdagelsen gjorde i alle fall at Sivertsen bestemte at fortelleren i bøkene skulle være modige og smarte Nora.Fra skisser til illustrasjoner
Elevene får se illustrasjoner fra de ulike stadiene - veien fra skisser til de ferdige illustrasjonene. Blant annet skissene av "Krølle" som etter hvert blir til Nora. Serien er rikt og morsomt illustrert av Ketil Selnes, og samarbeidet mellom forfatter og illustratør kommer tydelig frem i foredraget.Opplesning
Det blir opplesning fra begge bøkene - litt avhengig av hvor godt elevene kjenner serien. Det er naturlig å lese åpningen av bok 1 hvor plottet blir til, men det leses også fra bok 2.  Forarbeid
Det er gøy hvis elevene vet noe om serien før de kommer, men det er ingen forutsetning. På nettsiden www.kapteinskrekk.no vil det til enhver tid være innleste prøvekapitler fra bøkene. Det finnes også podcastepisoder hvor karakterene i bøkene intervjues av forfatterens sønn Oskar (10).Illustrasjonene i bøkene kan lastes ned som strektegninger (uten farger) - fritt fram for alle som vil lage sin egen vri på bøkenes illustrasjoner. Fargelegging egner seg fint som aktivitet i klasserommet under høytlesning eller at man hører prøvekapitlene. 
Kort om serien På eventyr med kaptein skrekk: På eventyr med kaptein Skrekk er en bokserie som utgis på forlaget Kagge. Første bok (Skatten på Kokosøya) kom i januar 2019 (innkjøpt av Kulturrådet) og andre boka (Rabarbrias Perle) kom i august (2019). Etter planen skal det utgis to bøker i året. Bøkene er ment å leses for barn i alderen 6-9 år. Serien handler om jenta Nora som havner i sjørøververdenen hvor hun treffer sin grand grandonkel, sjørøveren Skrekk.

Selvbiografiske striper - DIGITAL PRODUKSJON

Kunstarter i samspill, Trinn: 5-7
Selvbiografiske striper er et digitalt tegneserieprosjekt som lærer elevene hvordan de lager en tegneserie der de selv spiller hovedrollen. I tillegg får de praktisk erfaring med å kombinere historiefortelling og tegning.
Elevene får tilgang til et digitalt oppgavehefte. Heftet ligner en tegneserie, men består både av filmlenker, beskrivelser og instruksjoner. To korte filmer introduserer opplegget. Den første filmen forteller om vennskapet og det kunstneriske samarbeidet mellom tegneserieskaper Espen og manusforfatter Carl, mens den siste filmen viser hvordan de lager en tegneserie sammen.Når elevene blar videre i heftet, får de nyttig informasjon, tips og triks før de selv tar fatt på oppgaven med å lage en selvbiografisk tegneserie. Elevene jobber parvis, og sluttresultatet er en tegneseriebok bestående av mange selvbiografiske tegneseriestriper eller småfortellinger.Link til heftet sendes til den enkelte skole. Det forutsettes at skolene ikke bruker materialet til andre enn de som får tilbudet, innenfor skolens 5.-7. trinn skoleåret 2020-21. 
BakgrunnSelvbiografiske striper har en filosofi som går ut på at alle kan lage spennende og morsomme historier fra livet sitt – bare man bruker fantasien.Det blir ofte lettere å skape noe når vi bruker oss selv eller våre egne opplevelser.  Vi tror denne teknikken kan skape skrivelyst og tegneglede hos alle.Tegneserieformatet gjør det mulig å leke med virkeligheten. Vi setter selv grensene for hva som er virkelighet og fantasi.Målet er å gi elevene selvtillit og verktøy til å uttrykke seg på nye måter, i et uhøytidelig format, der sluttresultatet er en felles bok som alle i gruppen har eierskap til.VIKTIG: Det forutsettes at skolene ikke bruker prosjektet til andre enn de elevene som får tilbudet, skoleåret 2020-21. 
Uttrykksform
Merkelapp
Åpne filter