Tilbake
Blaanefilm
Blaanefilm
Blaanefilm
Leikny Havik Skjærseth
Leikny Havik Skjærseth

Rumpa

15 år gamle Pauline begår sosialt selvmord i klassen og foran sitt største idol, filmskuespilleren Ingvar Lykke, da hun ved et uhell poster en privat Snap. Men i stedet for å dø av skam gjør hun opprør mot et hav av uskrevne regler.

Kortfilmen Rumpa er en kort fiksjonsfilm som tar for seg vennskap, forelskelse, redsel for å dumme seg ut og mot til å stå opp for seg selv.

Opplegget på 90 minutter vil foregå i tre deler:

Første del vil foregå som en samtale mellom regissør og skuespiller Elisabeth og forfatter Nina, med rom for  spørsmål for elevene. Her vil de fortelle om yrkene sine (skuespiller, regissør og forfatter), om hvordan de to møttes og hvordan kortfilmen ble til. 

Andre del er visning av kortfilmen, på ca. 13 minutt.

I tredje del ønsker utøverne en samtale med  elevene om filmen, med hovedvekt på temaet kjønnsroller: Hvordan blir gutter og jenter framstilt i litteratur, film og på TV?

Det kreves ingen forberedelser.

FORDYPNING

Kortfilmen Rumpa er inspirert av Nina Elisabeth Grøntvedts roman "Rumpa til Ingvar Lykke" (Aschehoug, 2016). Utøverne foreslår at klassen i etterkant av besøket leser boka/hører lydboka., og bruker den som grunnlag for å se på hvordan litteratur kan omsettes til film. 

De foreslår videre fire filmer som kan sees som grunnlag for å diskutere/studere kjønnsroller og skape bevissthet rundt hvordan våre bilder av hverandre skapes.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Elisabeth Mathesom og Nina Elisabeth Grøntvedt
  • Produsent: Elisabeth Matheson og Nina Elisabeth Grøntvedt, filmen er produsert av Blaanefilm AS ved Bente Maalen
  • Idé/opplegg: Elisabeth Matheson og Nina Elisabeth Grøntvedt

Om kunstner / utøver / gruppe

ELISABETH MATHESON er utdannet skuespiller fra Statens Teaterhøgskole. Hun har vært ansatt på Det Norske Teatret, Trøndelag Teater, Den Nationale Scene. Nord Trøndelag Teater, Riksteateret og NRK Drama. Hun arbeider nå som freelancer innenfor teater og film. Hun er regissør, skuespiller og dramatiker. Elisabeth hadde regi på kortfilmen Rumpa. 

NINA ELISABETH GRØNTVEDT er utdannet grafisk designer og illustratør, og har gått forfatter- og formidlingsutdanninga ved Norsk barnebokinstitutt (NBI). Ninas første bok, bildeboka "Den lille helten", kom i 2006. Hennes første roman for barn, "Hei, det er meg!", ble nominert til Brageprisen. Siden 2009 har hun vært forfatter og illustratør på heltid, og i 2019 kom hennes tiende bok og hun reiser mye rundt på forfatterbesøk i inn- og utland.

Nina og Elisabeth skrev manuset til kortfilmen Rumpa sammen.

Publikumskommentarer