Tilbake
Gonzodocs AS

Newtopia – fra urfolk til ’moderne menneske’ på 15 år

Hva vil det si å være moderne? Hvordan vil vi forme fremtiden vår? Kan vi lære noe av urfolk, og har vi noe å lære dem? Er menneskets natur den samme uansett tid og sted?

Det har tatt regissør Audun Amundsen 15 år å lage dokumentarfilmen Newtopia. I en 53 minutter lang TV-versjon får elevene oppleve sjamanen og medisinmannen Aman Paksa som lever et liv dypt inne i Indonesias jungel uten penger, maskiner eller motorer, upåvirket av reklame, TV og Internett. I løpet av filmingen presser det moderne Indonesiske samfunnet på. I dag suser Aman Paksa rundt i motorisert kano, og har både mobiltelefon og bankkort! Amundsen er selv en del av filmen, og midt i den rasende utviklingen skildrer filmen utviklingen av et nært vennskap.

Opplegget består i at filmskaper Audun Amundsen holder en kort innledning, før elevene ser TV-versjonen (53 min). Etter filmen åpner Amundsen for samtale og spørsmål. Han vil også utdype noen situasjoner og reflektere rundt temaene i filmen. Erfaringsmessig synes elevene det er interessant å snakke med Amundsen da han både har laget filmen og er med foran kamera. Dette gjør filmen nær og troverdig.

I Newtopia kan vi lett speile oss selv i urbefolkningen og gjenkjenne fellestrekk, og samtidig la oss falle inn i en verden helt ulik vår egen.

Newtopia er også et historisk dokument ikke bare for Indonesia, men i internasjonal sammenheng, fordi den viser noen av de siste menneskene på kloden som lever et tradisjonelt liv, og som ikke har hatt muligheten til å ha kontakt med omverdenen.

Link til Audun Amundsen på Sommer i P2, NRK Radio, juli 2020: 

https://radio.nrk.no/serie/sommer-i-p2/MKRH03001620

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Audun Amundsen
  • Produsent: Audun Amundsen Gonzodocs AS
  • Idé/opplegg: Audun Amundsen

Om kunstner / utøver / gruppe

Audun Amundsen har bakgrunn i dokumentarbransjen. Han arbeider med lange og omfattende prosjekter, og har mottatt støtte fra Norsk Filminstitutt, Kulturrådet, Filminvest og Midtnorsk Filmsenter ved flere anledninger. Dokumentarene hans, "Newtopia" og "Nasi Padang - A Viral Adventure", hadde premiere våren 2020. Filmene hans har også blitt solgt internasjonalt til en rekke land fra Japan og Indonesia til Frankrike og USA.

Amundsen driver også med internasjonal foredragsvirksomhet omkring tematikken i sine dokumentarer, og er medlem av The Explorers Club som er en organisasjon som er dedikert til å fremme feltforskning og vårt instinkt til å utforske. Her hjemme har han vært på over 100 skoler, og pratet for tusenvis av elever i regi av Den kulturelle skolesekken. Formelt sett er Amundsen utdannet ingeniør i fornybar energi fra NTNU, men har vært selvstendig næringsdrivende i en årrekke innen kreative fag med hovedvekt på dokumentar.

Publikumskommentarer