Tilbake

Katarina Barruk

I denne produksjonen følger vi Katarina på hennes språkreise. Hun forteller om hvordan det har vært å vokse opp i et svensk samfunn med en samisk identitet. Om både opp- og nedturer som språket har ført med seg. Og om å våge å stå for den man er, selv om det iblant kan væra vanskelig.

Katarina Barruk er en av Sápmies mest fremadstormende artister. I løpet av de siste årene har hun spilt en rekke kritikerroste konserter runt om i Europa, vært årets unge kunstner på Riddu Riddu, gitt ut albumet Báruos med produsenten Frode Fjellheim og samarbeidet med Maja Ratkje i duoen Avant Joik. Hun skriver og synger på umesamisk, et språk på Unescos liste over truede språk. Likefullt klarer Barruk å trollbinde publikum med sin sterke stemme og distinkte og moderne musikalske uttrykk. I skjæringspunktet mellom joik og atmosfærisk pop bringer Barruk arven av sitt språk og sin kultur videre på sin særegne måte.

Katarina har med seg de fantastiska norska musikerne: Arnljot Nordvik (gitar), Christo Stangness (bass), Øystein Myrvoll (tangenter) och Christer Jørgensen (perkusjion). Sammen har de laget en helt ny konsertproduksjon, som inneholder alt fra tradisjonell joik till umesamiske poplåter, komponert av utøverne selv.

Medvirkende:

Christer Jørgensen er perkusjonist og utdannet ved Universitet i Tromsø, hvor han tok sin master i musikkutøving. Christer jobber som musikkpedagog og som freelance-musiker, hovedsaklig innenfor jazz og improvisert musikk. Han er også for tiden aktiv med artistene Katarina Barruk, Leagus, Rustholk,og Nomzi Kumalo.

Arnljot Nordvik er en gitarist, komponist og produsent fra Harstad. Han er utdannet fra Musikkonservatoriet i Tromsø og jobber nå som freelance-musiker med base i Oslo. I tillegg jobber han fast med blant andre The band called Oh (spellemansnominert for albumet Stereosoul), Slincraze, Nomzi Kumalo og Katarina Barruk.

Øystein Myrvoll spiller tangenter og har studert ved musikkonservatoriet i Tromsø og Liverpool Institute for Performing arts. I dag jobber han som freelance musiker med base i Oslo. 

Christo Stangness er en fremmadstormende bassist fra Nord-Norge. Med sin bakgrunn fra musikkonservatoriet i Tromsø har han etablert seg som en mye brukt musiker i Norden. Med sin bakgrunn fra rocken og en forkjærlighet for folkemusikken gjør han sitt for å sette preg på musikken han jobber med. Han jobber og har jobbet med artister som Katarina Barruk, Marie Bergman, Jon Balke og Slincraze. 

Håkon Elias Pettersen - lydtekniker (f.1985) Håkon er en freelance front of house-tekniker, plateprodusent og kontrabassist bosatt i Oslo. Han studerte musikkteknologi, kontrabass og pedagogikk i Tromsø, og jobbet noen år der med lokale artister før han flyttet til Oslo. Han trives like godt bak miksebordet, enten det er rundt omkring på turné, eller med et knakende godt band i studio. Han har reist på turné over store deler av Norge, og flere andre land, med de fleste av artistene nevnt over, og andre, som Katarina Barruk, Marja Mortensson (spellemannspris 2019), Lisa Skoglund, Benjamin Mørk, det norsk-palestinske kollektivet Sharaka Ensemble, americanabandet Hollow Hearts, og mange flere! 
Lærerveiledning

Last ned:
Forberedelsesmateriale

Vi setter pris på om skolen setter seg litt inn i hva Umesamisk er. Dette kan enkelt gjøres ved å gå igjennom vedlagt PDF. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Idé/opplegg: Utøverne, i samarbeid med produsent Øyvind Anda

Publikumskommentarer