Tilbake

Velkommen av havet - historien bak smaken

Velkommen av havet, er en hilsen fiskere har blitt møtt med når de har kommet vel i havn, med verdifull fangst og i god behold. Dette er en hilsen som uttrykker respekt og glad forventning. Respekt fordi havet har egenskaper som kan utfordre mennesker på livet. Den glade forventning rommer gjensynsglede og forventning om hva havet har gitt– av livsgrunnlag og verdi. Selv hilser jeg alltid med vælkommin av havet, når jeg treffer noen som har vært utpå.

– Øyvind Mårvik, pensjonert fisker fra Flatanger

Hvilke marine arter har vi i nærområdene våre, hvorfor de er her, hvordan de høstes eller oppdrettes og foredles og hvordan det kan lages god og spennende mat av råvarene?

Elevene får en bred innføring om lokale marine arter og råvarer gjennom en introduksjon av Kari H.B. Andresen. Elevenes egne erfaringer og kunnskaper om arter, fiske, råvare og mat flettes inn. Sammen med en dyktig kokk, byr de på en smak av råvarene og tips til matlaging. I neste runde får elevene bli med på et todagers opplegg hvor de besøker utvalgte sjømatbedrifter langs Trøndelagskysten for å se og lære om hvordan ulike typer fiskeri og oppdrett drives i dag. De får også delta på et matkurs ved Stokkøya Sjøsenter hvor dyktige kokker forteller om bruken av lokale råvarer og tar elevene med på å lage spennende retter av råvarer de har skaffet nærmere bekjentskap med på turen. Elevene overnatter i gymsalen ved Stokksund oppvekstsenter.

Opplegget er utviklet i tett samarbeid med Restaurant- og matfag ved Strinda VGS. Kari H. B. Andresen vil ha et grundig forarbeid med skolene som velger opplegget.  

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Kari Helene Bachke Andresen

Om kunstner / utøver / gruppe

Kari Helene Bachke Andresen er biolog fra Norges teknisk- naturvitenskaplige universitet i Trondheim (NTNU), og har en allsidig bakgrunn med erfaringer fra marine næringer, tverrfaglig forskning, forvaltning og formidling. Hun ønsker å spre glede, engasjement og kunnskap om marine arter (råvarer), natur, miljø og historie.

Publikumskommentarer