Tilbake

Renegades - våre kvinnelige forgjengere

Hvem var disse kvinnene: Lili og Nadia Boulanger, Dame Ethel Smyth, Anna Lindeman, og Karin Rehnqvist ?

Forestillingen «Renegades - Våre kvinnelige forgjengere »  trekker fram kvinnelige klassiske komponister, forteller deres livshistorier, og utforsker hva «kvinne» egentlig betyr.

Tre kvinner i overdådige Rokokko-kjoler og ubekvemt høyhælte sko kommer inn på scenen og iakttar
publikum, mens publikum iakttar dem. De har hvite pudrede ansikter, med oransjerøde lepper.

Antrekkene er ubehagelige, parykkene klør, skoene klyper, sminken lar ikke huden puste. «Hva er kvinne?» spør de mens de gjør seg mer komfortable, skoene kastes av, de gjør de endringene de må for å kunne synge, spille klaver, og bevege seg.

Den ene tar et stykke leire fra sitt ribbein og lager små kvinnefigurer av den. Den andre kvinnen tar av parykken og bygger den om til et slags amfi. Den tredje bretter av seg skjørtet, det viser seg at den er laget av strimatter, og legger dem på gulvet. De lager et alter av kostymene sine. Etter hvert som de blir mer og mer frigjort, blir alteret mer og mer forseggjort. Dette, og mer, skjer samtidig med framføringen av musikken til Lili og Nadia Boulanger, Ethel Smyth, Alice Tegnér, Karin Rehnqvist.

Livshistoriene til disse komponistene fortelles og i teaterkor stiller de tre kvinnene spørsmål rundt hva «kvinne» er; hva det har vært gjennom kunsthistorien, og hva det er i dag. Musikken gir en ekstra dimensjon til komponistenes gripende livshistorier - den er sterk, den er leken og fordyper vår forståelse for kvinnene som kjempet gjennom så dramatiske motkrefter for å utøve sin kunst. Den gir oss en priviligert følelse av å kjenne dem personlig, av å ha dem i samme rom og få se noe av det aller innerste i dem. Samtidig trer utøverne inn og ut av ulike roller og fiksjonslag med distanse og selvironi. Hva de har å si er viktig, det skal tas alvorlig, men det er også lov å le.

«Renegades» byr på løse scener, musikk, dans, overdådige kostymer, en tannbørste, spennende livshistorier, skyggeteater og noe ritualisme. Forestillingen er kontemporær i dramaturgi og virkemidler; flere narrativer, perspektiver og holdninger flettes sammen i eksplisitte og uuttalte mønstre, og hva publikum får ut av det er opp til dem selv.

«Renegades» prøver på seg ulike teatersjangere som en kvinne prøver antrekk før hun går ut. Så stiller den spørsmål ved slike stereotypiske bilder. Den inneholder fremføringer på særdeles høyt nivå av musikk som spilles alt for sjeldent, det hele krydret med humoristiske kommentarer, og lekenhet...

"Vi tropper opp med kostymer, skyggeteater, monologer, teaterkor, alter, gestalting av kunsthistorie og mer til...vær forberedt"

Lærerveiledning

Kvinnelige komponister

Gå inn på disse linkene og les litt om disse kvinnene:

 Lili Boulanger , Ethel Smyth , Anna Lindemann , Karin Rehnqvist

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Skyggesøstre
  • Produsent: Trøndelag fylkeskommune v/Kristin Løseth Waade
  • Idé/opplegg: Nicole Siri Ingemann Carruthers, Therese Thylin Lindmark, Lotta Karlson

Om kunstner / utøver / gruppe

Duoen Karlsson og Thylin opprettet Skyggesøstre i begynnelsen av 2017 etter et felles ønske om å fordype seg i en lenge fortrengt, men viktig del av musikkhistorien, og startet gruppen for å bringe sine medsøstre inn i lyset igjen.

Begge har solid klassisk utdannelse fra NTNU Institutt for Musikk, Barratt Due musikkinstitutt, Universität der Künste og Operahøgskolen i Oslo. Duoen har spilt konserter og bidratt til å spre klassisk musikk skrevet av kvinner sommeren 2018 ved konsertsteder og kammermusikkforeninger i Sverige, samt ved den Norske Opera og Ballett.

Våren 2018 ble duoen en trio når scenekunstner Nicole Ingemann ble medlem av gruppa, som skuespiller, forfatter, instruktør og mer til. I ryggen har hun blant annet en master i Teatervitenskap fra NTNU i Trondeim, bachelor i regi fra Rose Bruford College i England, men startet med å studere musikk, dans og drama ved Ringve videregående skole.                Blant hennes produksjoner som instruktør finner vi blant annet After Liverpool, Unicorn theatre, London og Pandoras Box, av Ade Solanke Oval House Theatre, London(regi av Ben Evans). Høsten 2018 og våren 2019 har gruppen forestillinger med samme tema på flere teatre og scener i Sverige og Norge.    

«Renegades» blir resultatet av det første samarbeidet mellom de ulike fagene. Felles for medlemmene i gruppa er en følelse av at kvinneundertrykkelse ikke er et ferdigsnakket tema, det er fortsatt fordommer å utfordre både i samfunnet, men også i oss selv. Sammen arbeider nå gruppa for å skape et tverrfaglig språk som tillater kvinner å sees og høres ikke som «de andre», men som mennesker med historier å fortelle.

Publikumskommentarer