Tilbake

Håp eller katastrofe?

Håp eller katastrofe: Et møte mellom litteratur og vitenskap, om klimaendringer og jordas framtid

Forfatter Sigbjørn Mostue møter tidligere FN-direktør for klima Svein Tveitdal, hvor vi med utgangspunkt i den prisbelønnede dystopi-trilogien I morgen er alt mørkt kommer inn på de kolossale utfordringene verden – og dermed også dagens ungdommer – står overfor. Etter opplesning fra bøkene, følger en innføring i konsekvensene av global oppvarming, samt utryddelse av dyrearter og en befolkningsvekst ute av kontroll. Mostue og Tveitdal invitererer elevene til diskusjon til slutt.

Hvor realistisk er scenariet i serien, sett i et klimaperspektiv? Hva skjer med kloden vår viss vi ikke greier å nå målet med maks 2% økning global oppvarming? Hva skjer med kloden vår viss gjennomsnittstemperaturen øker med 3%? Kan sivilisasjonssammenbruddet i I morgen er alt mørkt bli virkelighet? Hva kan en vanlig norsk ungdom gjøre for at det ikke skal bli det? Hvordan kan de påvirke sin egen og kommende generasjoners framtid? Gjennom litteratur og vitenskap ønsker Mostue og Tveitdal å skape bevissthet og engasjement. Hvem vet? Kanskje noen som sitter i et norsk klasserom i 2018 blir blant dem som kanskje kommer til å redde verden?

Håp eller katastrofe er utviklet i samarbeid med DKS Akershus og DKS Buskerud.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Sigbjørn Mostue og Svein Tveitdal
  • Idé/opplegg: Utviklet av Svein Tveitdal og Sigbjørn Mostue i samarbeid med DKS Akershus og DKS Buskerud

Om kunstner / utøver / gruppe

Sigbjørn Mostue har tidligere jobbet som redaktør i De norske Bokklubbene, men har vært forfatter siden 2005. Han skriver for både barn, ungdom og voksne, og har vunnet flere priser for sine bøker – sist U-prisen for dystopien I morgen er alt mørkt. Mostue er en kjent og mye brukt utøver i DKS. Flere av bøkene hans omhandler forholdet menneske, natur og miljø.

Svein Tveitdal var i flere år direktør i FN, og var leder for Klimapanelets sekretariat. Han er blitt kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer på sosiale medier, med over 220 000 følgere på Twitter. Er dessuten en mye brukt foredragsholder i inn- og utland.

Publikumskommentarer

Engasjerte og kunnskapsrike foredragsholdere som "traff" målgruppa som var alle elevene på skolen. Eneste innvending at de skulle ha satt av litt tid på slutten slik at elevene kunne stille spørsmål/komme med kommentarer.Publisert av: Oppdal videregående skole (klasse - ) – 9.12.2018 20:09