Tilbake

Undercover Refugee (Undercover Theatre Group)

Teaterforestillingen Undercover Refugee er basert på Karen Houges reise da hun fulgte syriske flyktninger i 2015 fra stranden på Lesvos og oppover Europa. Duo-forestillingen med Karen Houge og David Tann er tospråklig, både norsk og engelsk.

Åsne Seierstad er det største forbildet til «Karen». Hun har søkt en rekke ganger som utenriksreporter hos NRK og TV2, men får beskjed om at hun ikke har nok erfaring. Karen bestemmer seg for å dra til Lesvos, for å følge syriske flyktninger oppover Europa. På stranden på Lesvos er det flere titalls frivillige fra Norge med selfiesticks og journalister fra Independent og New York Times som står klare for å dokumentere redningen. Men flyktningene ser ikke ut som flyktninger. De likner på Selena Gomez og gutta i Karpe Diem.

Publikum følger Karens reise oppover Europa og blir presentert for kunstneren Tammam som har sittet fengslet to ganger i Syria og historieprofessoren Hadiana, som er gravid i åttende måned, og som jobbet på universitetet i Damaskus før krigen brøt ut. Karen får følge dem oppover Europa, med en betingelse: Ikke vær i veien. Ved første grense, Makedonia, blir Karen tatt av politiet og sendt til retten for å krysse grensen ulovlig. Dette er første steg oppover turen mot Europa.

Det er lett å føle distanse og avmakt overfor flyktningkrisen. Ved hjelp av humor ønsker Karen og David å minske avstanden og gi ny kunnskap, uten å være belærende. Undercover Refugee viser andre sider av flyktningsruten, grensepolitiet, frivillige, mafia og flyktningene, enn hva som ofte er fortalt i media. Forestillingen blander satire, skyggeteater, dokumentarteater og klovning. Etter forestillingen vises det bilder fra den virkelige turen, og det legges opp til dialog mellom skuespillerne og publikum. Forestillingen er lagd sammen med Nils Petter Mørland og John Wright (Forfatter av boken ”Why is that so funny?”).

Lærerveiledning

Forarbeid for skolene

For forarbeidet vil gruppa sende lærerne noen spørsmål/teamer de ønsker at elevene skal diskutere i forkant. Dette vil gjelde hva man tenker om flyktningene som har kommet til landet og hva slags bakgrunn man tror de har. Info om hvordan situasjonen var i 2015 på Lesvos og flyktningkrisen, og hvor man ser på hvor Syria, Lesvos og Norge er geografisk. Samt en prat om frivilliges rolle i flyktningkrisen. Det er lagt opp til en dialog etter forestilling med utøverne, hvor disse temaene diskuteres, og Karen forteller mer om turen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Undercover Theatre Group

Om kunstner / utøver / gruppe

Undercover Theatre Company er en norsk/engelsk teatergruppe, trent av den franske klovnemesteren Philippe Gaulier i Paris. Siden 2016 har de spilt for fulle hus i Edinburgh, Paris, Amsterdam, Adelaide, Trondheim, London og Oslo. Karen har bakgrunn som improvisatør i gruppen Lausungene, mens David var tidligere med i Forth Monkey Theatre Company i London. Med seg har de teknikker og skuespiller, William Townsend, fra London.

Publikumskommentarer