Tilbake
Per Kåre Fossum

Æ sa at du sa - en orkesterfortelling om to venner og en melodi

Æ sa at du sa.

Når Mirja konfronterer Sturla med at han har sagt noe dumt, tvinges de to vennene til å diskutere vennskap og identitet. Hvem er du, egentlig? Hva vil det si å være norsk? Hva betyr det å være innafor?
Mirjas historie tar oss med til flukten fra hennes krigsrammede hjem. Det viser seg snart at også Sturla har ei historie om utenforskap. En gammel melodi hjelper de to å berge vennskapet.

«Æ sa at du sa» er noe så sjeldent som ei orkesterfortelling for barn og unge. Den framføres av Ambulo Ensemble, som er sammensatt av 20 musikere med tilknytning til fylket. Sjøl om orkesterfortellinga også bæres fram av to skuespillere, har musikken hovedrollen. Den tegner stemninger og forteller historier. Tormod Tvete Vik har skrevet et nytt verk som er godt å lytte til, som er trygt plassert i den symfoniske kunstmusikktradisjonen samtidig som det er moderne.

Ståle Kvarme Tørring har utviklet manus i nært samarbeid med Tormod. Ståle blir også å sjå som skuespiller i orkesterfortellinga.
- Vi vil gi elevene i Nord-Trøndelag noe som er aktuelt, som tar utgangspunkt i den nordtrønderske virkeligheten for de som vokser opp, forteller Tormod og Ståle. Dermed gleder vi oss til  oss ei musikkstund som både er konkret knytta til det å vokse opp nå, og som inviterer til undring og diskusjon om samfunnet vi lever i og de mellommenneskelige verdiene våre.

Barn og unge hører mye på orkestermusikk via film, media og spill. Men de færreste har opplevd hvordan denne musikken er på ekte og hvordan den blir til.

•OBS! Vi gjør oppmerksom på at forestillinga har noen scener som kan virke dramatisk, og som bygges på realistiske hendelser. Det er viktig at de minste har trygge voksne sammen med seg under forestillinga og at man har forberedt eleven i forkant om hvordan det kan være å flykte fra et krigsherjet land, og at man tar seg tid til å snakke om det i etterkant av forestillinga.


Lærerveiledning

Last ned:
Noen tips til forberedelser

Vi vil gjøre oppmerksom på at enkelte momenter i konserten kan virke skremmende på de yngste. Musikken kan oppleves sterk. Historien om Mirja og Sturla handler også om Mirjas flukt fram til Europa og Norge. Denne historien er realistisk så enkelte partier i historien kan oppleves som skummel.

Det er viktig at lærerne har snakket sammen med elevene før konserten og forberedt elevene på at dette er en flukthistorie som er realistisk og som virkelig kan ha skjedd, likedan at man tar seg tid til å snakke om forestillinga i etterkant.

Vedlagte filer er en veiledning  til forberedelser til konserten.

Tips og oppgaver knyttet opp i mot læreplanmål.

OBS! Det er viktig å kikke litt innom denne produksjonen framover. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: AMBULO ensemble
  • Produsent: Trøndelag fylkeskommune v/Kristin Løseth Waade

  • I samarbeid med: Turneteateret i Trøndelag  og Kulturtanken
  • Idé/opplegg: Musikk i Nord-Trøndelag  i samarbeid med manusforfatter og komponist.

Om kunstner / utøver / gruppe

Ensemble: Ambulo

Skuespillere: Ståle Kvarme Tørring og Mari Haugen Smistad

Komponist: Tormod Tvete Vik

Manusforfatter: Ståle Kvarme Tørring 

Prosjektleder: Morten Schrøder

Produsent: Kristin Løseth Waade

Regi: Madeleine Nilsen/Ane Aass

Lys: Pekka Stokke/ Ingunn Fjellang Sæther

Lyd: August Wanngren/ Terje Watterud

Scenografi: Monica Nestvold

Kommunikasjonsansvarlig: Jan Inge Yri

Publikumskommentarer